tisdag 10 februari 2009

Saffranskyckling

Den här sätter fart på livsandarna!
Det här använde jag:

1 kyckling på ca 1, 5 kg . Slanta upp och köp en majskyckling!
1 g saffran ( två påsar)
1,1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk torkad timjan
Färska timjankvistar
Färska rosmarinkvistar
1/2 dl vitt vin
2 msk smält smör
3-4 hela vitlökar.
I burk mutti cocktailtomater*

Sä här gjorde jag :
Sätt ugnen på 225 grader
Skölj av kycklingen och klappa den torr . Stöt saffran i en mortel ( gärna med en skvätt vin , saffranet blommar upp då. Typ ). Blanda ner salt, kajjen, paprikapulver och torkad timjan , mortla lite gnid sedan in blandningen och strö lite inuti. Lägg i timjan och rosmarinkvistar i pippins mage . Häll vinet i botten på en ugnssäker gryta och lägg i kycklingen med bröstet upp. Droppa över det smälta smöret . Skär toppen av de hela vitlökarna och lägg i grytan. Häll tomaterna runt kycklingen . Täck med lock och ställ in längst ner i ugnen . Sänk värmen till 200 grader efter 15 min. Stek i ytterligare 1, 5 timmar .

Servera med fullkornsris och vitt bröd så du kan på ett sybaritiskt sätt kan suga upp de goda såsen !

* Muttis tomater är värda vartenda öre!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar