söndag 1 mars 2009

Till minne av Mormor Tatiana

Jag hade en fantastisk mormor som jag då är döpt efter .Hon hade inte bara ett jävlaramma utan dess like utan var även ofantligt duktig på matlagning .

Pelemeni ( kan ses som överkurs , men vet att mina nördkompisar inte tycker det så vi kör på )
Det här använder jag mig av :
5 dl mjöl
1 knapp tsk salt
3 ägg
3 msk vatten

Fyllning
400 G lammfärs eller fläskfärs
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/ tsk paprikapulver
1 krm kajennepeppar

Så här gör du :
Kör mjöl , salt och ägg en matberederare .Tillsätt så mycket vatten att degen går ihop. Om matberdare ej föreligger så gör som mormor gjorde . Häll mjölet på bakbordet med salt i. Lägg i ägget , blanda och späd med vatten .Knåda tills det blir en trevlig lite boll.
Låt degen vila i minst en timma .Under tiden så gör du fyllningen .
Fint hackad lök stekes mjuk.Låt svalna . Stek färsen med kryddor inklusive vitlöken .Blanda i löken. Provstek en klick färs för att kolla kryddningen .
Och nu till pilljobbet .
Kavla ut degen tunn om du inte har en pastamaskin .Den ska vara 1,1/2 mm tunn . Jag vill ha mina pelemeni små så jag tar ut mått med en äggkopp . Lägg en klutt på degrundeln och en lika stor degrundel över .Tryck ihop kanterna och låt dem vila på en handduk . Lägg i pelemnin i kokande vatten med olja eller buljong i låt dem sjuda i ca 5 min .

Servera omgående med smält smör och lite riven ost ( jag blundar när barnen häller KETCHUP över )
Det här receptet är för fyra personer så jag brukar tredubbla det...

Jag dukar med mina ryska tallrikar , kokar thevatten i samovaren och är stolt över mitt ryska ursprung. Sådetså!

2 kommentarer:

  1. Låter hur gott som helst. Men hur mycket färs skall det vara?

    SvaraRadera