Jag hade en fantastisk mormor som jag då är döpt efter .Hon hade inte bara ett jävlaramma utan dess like utan var även ofantligt duktig på matlagning .
Pelemeni ( kan ses som överkurs , men vet att mina nördkompisar inte tycker det så vi kör på )
Det här använder jag mig av :
5 dl mjöl
1 knapp tsk salt
3 ägg
3 msk vatten
Fyllning
400 G lammfärs eller fläskfärs
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/ tsk paprikapulver
1 krm kajennepeppar
Så här gör du :
Kör mjöl , salt och ägg en matberederare .Tillsätt så mycket vatten att degen går ihop. Om matberdare ej föreligger så gör som mormor gjorde . Häll mjölet på bakbordet med salt i. Lägg i ägget , blanda och späd med vatten .Knåda tills det blir en trevlig lite boll.
Låt degen vila i minst en timma .Under tiden så gör du fyllningen .
Fint hackad lök stekes mjuk.Låt svalna . Stek färsen med kryddor inklusive vitlöken .Blanda i löken. Provstek en klick färs för att kolla kryddningen .
Och nu till pilljobbet .
Kavla ut degen tunn om du inte har en pastamaskin .Den ska vara 1,1/2 mm tunn . Jag vill ha mina pelemeni små så jag tar ut mått med en äggkopp . Lägg en klutt på degrundeln och en lika stor degrundel över .Tryck ihop kanterna och låt dem vila på en handduk . Lägg i pelemnin i kokande vatten med olja eller buljong i låt dem sjuda i ca 5 min .
Servera omgående med smält smör och lite riven ost ( jag blundar när barnen häller KETCHUP över )
Det här receptet är för fyra personer så jag brukar tredubbla det...
Jag dukar med mina ryska tallrikar , kokar thevatten i samovaren och är stolt över mitt ryska ursprung. Sådetså!
söndag 1 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Låter hur gott som helst. Men hur mycket färs skall det vara?
SvaraRaderaJag ska genast redigera det ! Tack :)
SvaraRadera