torsdag 31 december 2009

Mammabröd

Det här är ett superenkelt matbröd . Inte så märkvärdigt med vildjäst och långjäsningar . Men gott blir det !

Det här använder jag mig av :
Ett pkt jäst.
Fem dl fingervarmt vatten .
En msk neutral olja.
En tsk honung
En tsk salt
En msk fänkål ( stöt den i mortel om den är för grov )
Två dl fint rågmjöl
En liter vetamjöl special ( ungefärligen så mycket )

Så här gör du : Smula jästen i en bunke, häll över det ljumma vattnet och rör om tills jästen löser sig . Ha i oljan, honungen, saltet och fänkålen . Dutta i mjölet ( rågmjölet först ) häll i resten av mjölet i omgångar under omrörning .När degen släpper från kanterna så är det färdigt ( jag gör den här för hand orkar inte rota fram assistenten ) hellre lite för kladdig deg än för fast . Jäs i 30 min .

Sätt ugnen på 200-225 grader.
Häv ut degen på ett mjölat bakbord/köksbänk/ och knåda den några gånger så att ev trista luftbubblor försvinner . Forma till två limpor och lägg i teflonformar ( eller smörade och mjölade om teflon ej finnes ) man kan även lägga de direkt på en bakpappersklädd plåt men jag är petig och vill ha SNYGGA bröd . Pensla med vatten . Jäs i 30 min . Sätt in på nedersta falsen och grädda i 25 min . För att försäkra dig om att brödet är klart i botten så häv ut brödet från formarna ( grytlappar, grytlappar !! ) och knacka på brödet om botten känns torr och fast så är det färdigt . Om inte sätt in dem uppochner i formarna på eftervärme ca fem min )

Låt svalna på galler .Ät med massor av smör och ost !

3 kommentarer:

 1. Det här receptet ska jag testa - kanske redan i morgon. Det låter både gott och enkelt!
  Gott Nytt År!
  Önskar Gela

  SvaraRadera
 2. Man får vara blyyyg :)

  Du var med och du var där och det är det som räknas. Starkt gjort av dig som är blyg att ge dig ut på en sån träff med så massa nytt folk! *impad*

  Tack för idag!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag bara älskar fänkål. Det är en fin brödkrydda.

  SvaraRadera