torsdag 31 december 2009

Mammabröd

Det här är ett superenkelt matbröd . Inte så märkvärdigt med vildjäst och långjäsningar . Men gott blir det !

Det här använder jag mig av :
Ett pkt jäst.
Fem dl fingervarmt vatten .
En msk neutral olja.
En tsk honung
En tsk salt
En msk fänkål ( stöt den i mortel om den är för grov )
Två dl fint rågmjöl
En liter vetamjöl special ( ungefärligen så mycket )

Så här gör du : Smula jästen i en bunke, häll över det ljumma vattnet och rör om tills jästen löser sig . Ha i oljan, honungen, saltet och fänkålen . Dutta i mjölet ( rågmjölet först ) häll i resten av mjölet i omgångar under omrörning .När degen släpper från kanterna så är det färdigt ( jag gör den här för hand orkar inte rota fram assistenten ) hellre lite för kladdig deg än för fast . Jäs i 30 min .

Sätt ugnen på 200-225 grader.
Häv ut degen på ett mjölat bakbord/köksbänk/ och knåda den några gånger så att ev trista luftbubblor försvinner . Forma till två limpor och lägg i teflonformar ( eller smörade och mjölade om teflon ej finnes ) man kan även lägga de direkt på en bakpappersklädd plåt men jag är petig och vill ha SNYGGA bröd . Pensla med vatten . Jäs i 30 min . Sätt in på nedersta falsen och grädda i 25 min . För att försäkra dig om att brödet är klart i botten så häv ut brödet från formarna ( grytlappar, grytlappar !! ) och knacka på brödet om botten känns torr och fast så är det färdigt . Om inte sätt in dem uppochner i formarna på eftervärme ca fem min )

Låt svalna på galler .Ät med massor av smör och ost !

torsdag 10 december 2009

The for to ...

..and me for you . Min Englandslängtan är alltid stark så ibland bakar jag och leker England,

Engelska Scones med doft av kanel.

Det här använde jag mig utav .

5 dl vetemjöl .
2 tsk bakpulver.
1 tsk kanel
25 g smör
1 dl musli . Typ start eller musli chrunch
1/2 dl flytande honung .
2 dl standardmjölk .

Pensling .
i msk standardmjölk
1 msk råsocker strö .

Så här gjorde jag :

1. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en skål . Finfördela smöret i blandningen . Häv i muslin,
2. Blanda i honung och mjölk.
3Platta ut degen till ca 3 cm tjockleck ( att vara tjock är iofs verkligen ingen lek ) på mjölat bakbord.
4.Ta ut kakor ca 7 cm i diam .
5.Lägg sconsen på ett bakplåtspapper .
6.Pensla sconsen med mjölk och socker .
7.Grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 15 min .

Servera med fluffig färskostkräm

Färskostkräm dårå .

Det här behöver du .
200 g färskost . Typ Philadelphia
1/2 dl vispgrädde.
2 msk lemon curd .

Gör så här:
Rör osten och grädden till en smidig kräm .
Vände ner lemon curden i krämen .Rör försiktigt. Krämen ska vara vackert gulstrimmig.

Enjoy !!