måndag 28 september 2009

Fisk och så


Mannen och jag är väldigt förtjust i fisk så den här komponerade jag i skallen på väg ut till landet .

Det här använder du dig av :

2 st tinade pangusfileer .
1 lagom stor zuchini
2 tomater .
2 -3 msk fetaost i olja
olivolja
2 msk ajvar .
Salt, peppar och timjan .
Bladspenat

Så här gjorde jag.

Häll olja i en ungsäker form.
Lägg i fisken . Salta , peppra och timja.
Häll över ajvaren över fisken , smeta ut den lite .
Skölj zuchini och toamter . Skiva dem
Varva tomat zuchini brevid fisken . Ha över fetaosten .

200 grader i 30 min ( kolla fisken för min ugn kanske inte är som din ugn )
När det är färdigt . Strö generöst två nävar bladspenat över .Ät !

Höstgryta

Jag har ju gjort en magsäcksop och levt på soppor, soppor och åter soppor . Nu när det var dags för att äta riktig mat så tycker jag att kött både luktar och smakar fan . Så det här är dagens bidrag.

Det här använde jag mig av :
Rotfrukter 750g-1 kg av vardera . Typ kålrot, rotselleri, palsternacka, mörötter ( jag tog bara 2 st av dem ) , 1 liten purjolök , 2 st grönsaksbuljongtärningar . 2 tsk currypasta , 1 msk jordnötssmör , 2 nektariner , två rejäla flisade vitlöksklyftor, 1 dl kokosmjölk . Olja, smör att steka i . Salt, peppar och ca 3/4 dl vatten .

Så här gjorde jag :
Skala och tärna rotfrukterna i någorlunda lika stora tärningar , strimla den väl sköljda purjon . Häll i matolja och smör , smält den till en trevlig konsistens . Ös ner grönsakerna . Börja med rotsellerin och kålroten som då tar längst tid . Sen de övriga grönsakerna . Sist purjon. Smula ner tärningarna . Lägg i curry och jordnötssmör , späd med vatten och kokosmjölk. Krydda . Lät allt puttra tills det är klart ( näha ? ) Känn på grönsakerna för det är olika på hur träiga de är. När de börjar kännas klara så tärna ner två urkärnade nektariner . Ät med kikärtsbiffarna och söt indonesisk soya.

Min snygga och kloka synnerligen goda vän Matti gjorde en fantastisk hoummus som jag redan glömt bort receptet på . Så jag plockade lite ur minnet .

2 burkar avrunna kikärtor .
Saften av en halv lime .
1 tsk chili
1 tsk rööööö currypasta
2 feta vitlöksklyftor
1-2 tsk spiskummin ( smaka dig fram )
ev. grönsaksbuljong
Salt och peppar .

Sä här gjorde jag :
Häll av vätskan från burkarna ( om du då inte är duktig och kokar dem själv )
Lägg i matberedare .
Ös ner de övriga ingedienserna .
Kör mixern tills allt blandats . Späd med buljong om de blir som en cementklump.

Ta ur små kluttar av smeten och platta ut dem till små trevliga biffar ( eller fula om du är sur ) . Panera i ströbröd eller japanska pankosmulor. Jag har glutenintoleranta personer hemma så jag panerade i bovetemjöl. Stek tills de blir frasiga och trevliga .
Kokt bovete är oerhört gott . De är jättefula , grå men så goda !