tisdag 21 juli 2009

Rispappersknyten

Jag är så sugen på asiatisk mat efter att ha ätit smaklös husmanskost i nästan en vecka .
Så det blev asiatiska rispppersrullar . Sanslöst gott

Det här använde jag mig av :
10 ark rispapper ( finns i asiatiska affärer och välsorterade mataffärer , inte i vårt bajsICA alltså )
6 cm väl sköljd purjo
Lika mycket zuchini
1 klyfta färsk vitkål, fint strimlad .
I näve sockerärtor
1 näve bladspenat ( jag knarkar bladspenat )
2 dl kött *av valfritt slag , eller reker om man då föredrar det .
2 msk kokosmjölk .
2 tsk chili finhackad
i vitlöksklyfta
Curry i valfri färg
en dutt lime
Olja att steka i och 3 tsk soya för smakens skull

Sä här gjorde jag :
Blötlägg rispper i blöt . En och en på en assiett med vatten, lät ligga några minuter tills de är mjuka och följsamma . låt torka på en ren kökshanduk eller hushållspapper . Häll olja i en stekpanna , lägg i soyan . Se till att stekpannan blir het . I med grönsakerna , ös på kryddor , riv i vitlöken , lägg i köttet och häll på kokosmjölken . rör om rubbet **.Låt svalna.

Ta ett rispapper i taget , lägg på en msk fyllning . Vik som ett kuvert .Det är ganska så pilligt men trevligt .

Svep in knytet i isbergsallad när du ska äta den för annars kan fyllningen lossna och du blir hysterisk . Doppa i en skål bestående av 3 msk fisksås och två msk thaisås .

*Jag kokade fläsklägg med stjärnanis, kryddpeppar , chili och vitlök. Sjukt gott .
** I mitt nästa liv ska jag starta en punkgrupp som heter just rör om rubbet . Om jag inte blir en fet katt hos en snäll tant .

söndag 12 juli 2009

Kajsa Warg enligt mig

Hunger och lathet är hungerns bästa vän. Efter nattjobb och för lite sömn så kändes det övermäktigt att gå till surICA och handla nagg. Så jag slet fram det som kunde slitas fram.

Det här använde jag mig av :
I kg frysta kycklingvingar. ( går lika bra med kycklngfile så klart , typ 750 gram tror jag )
4 stora champinjoner.
1/2 pkt bacon
1/2 purjolök
i redig klyfta vitkål.
200 gr färsk bladspenat .
1/2 burk cocosmjölk
2 msk röd curry
2 msk matolja
1 msk sesamolja
2 msk hosinisås.
3 pkt snabbnudlar ( 2 st curry och en med köcklngsmak)

Så här gjorde jag :
Stek vingarna efter anvisning på påsen . Låt svalna om du inte har kockhänder för då sliter du loss köttet på en gång . Strimla bacon, vitkål, den ordentligt urskjölda puron *och champinjonerna . Koka nudlarna . använd en av kryddpåsarna , välj själva .Jag är geneös av mig .
Lägg i baconet i en varm panna , när de börjar avge onyttigt men ack så gott fett så lägg i svampen. Fräs så att vätskan från svampen försvinner . Lägg undan fräset i en trevlig skål . Torka ur stekpannan och häll oljan i den varma pannan, ös ner rubbet även innehållet i den trevliga skålen men spenaten sist . Krydda med kryddpåsarna , rör ut curryn i kokosmjölken ( tillsätt 2 msk varmt vatten om det trilskas ) häll över i sekpannan , rör om försiktigt . Dutta över hosinssåsen .

Häll av nudlarna . Ät!

* Sand i maten är verligen ogala .

onsdag 1 juli 2009

Mormor Tatianas yoghurtsoppa

Den här gjorde alltid min mormor när det var hett ute ( och inne med för den delen )

Det här är ett väldigt ungefärligt recept så hav tålamod ( eller tänk själva )
Det här behöver du :

1 l yoghurt
En förpackning sockerärtor .
En halv skalad gurka .
En klyfta färsk vitkål.
200 gram rökt skinka .
Salt peppar .

Så här gör du :
Häll upp yoghurten i en vacker skål eller soppterrin.
Ansak och strimla grönsakerna inte jullienne utan lite mer matiga bitar .Strimla skinkan .
Ös ner rubbet i skålen . Smaka av med salt och peppar .

Eller använd grillad kyckling, spenat, eller vad som faller på läppen. Kom loss! Var lite wild and crazy !
Testa den här för den är riktigt god. Om så önskas sjung lite ryska folkvisor under tiden . Lite svårmodigt så där .

Typ svampsås

Jag vägrar köpa pulversåser för det är så mycket skit och tillsatser i dem och knappt någon svamp i alls.
Det här ännvände jag mig utav :
6 st stora färska champinjoner
1/2 liten gul lök
2 tsk vetemjöl
Smör att steka i
1 dl lantbuljong ( typ grönsak eller svamp )
1, 5 dl gräddmjölk .
En dutt svampsoya .

Så här gjorde jag :
Hacka löken fint , dela svamparna med kniv eller om det är riktig färska krama sönder dem med händerna . Mest för att det känns roligt att göra så.
Smält smör efter samvete och midjemått , lägg i löken , stek den försiktigt , ös ner svampen . Svamp har oanat mycket vätska i sig så se till att fräsa bort den . Pudra över mjölet , rör om . Späd med vätskan och rör om . Smaka av med salt och peppar . Dutta i lite soya om du vill ha mer färg på såsen . Det här räcker till tre väldigt hungriga vuxna eller fyra mer sansat hungriga . För glutenfritt alternativ , häll på alla vätska och red av med 2 tsk maizenamjöl. Koka upp. Ät !