torsdag 29 januari 2009

Spenatochfetaostfylldaphyllodegsrullar

Chips * och ostbågar är inte min grej men ibland så vill jag ha något att nagga under själva filmens gång .
Det här använde jag :
1 ark från en phyllodegsrulle .
200 gram fryst bladspenat
1 vitlöksklyfta
200 g fetaost ( slanta upp lite när det gäller fetan , nu vinner så mycket smaknässigt )
en dutt spiskummin ( var lite försiktig med spiskumminen den tar lätt överhand )
salt och peppar .
1 ägg till pensling .

Så här gjorde jag :
Tina bladspenaten, pressa ut all vätska genom en sil annars så blir det lätt degen saggig .
Värm bladspenaten , lägg i osten , mosa den lite ömsint med en gaffel, krydda och smaka av .

Dela phyllodegen efter "vecken " på arket, dela varje längd i tre delar, lägg på en klutt** spenatfyllning , pensla kanterna med vispat ägg eller vatten .Vik som ett paket eller rulla ihop men se till att det inte är några öppna kanter .Vik in dem . Här gäller det att ösa på lite eftersom degen torkar så fort och ändå vara lätt på handen .

Pensla rullarna med vatten och lägg sedan rullarna , paketenellerhurninuvikerdem på en bakplåtsklädd plåt . Ugnen på 175 grader i ca 15 min . Kolla så att de inte bränns ! Det blev 20 små mumsbitar och de räcker inte till så många eftersom de är väldigt goda .Kan även ätas kalla !

* Såtillvida det inte är Walkers steak and onoion eller Salt and vineger så klart
**En halv matsked

onsdag 28 januari 2009

Rösti på mitt sätt

Det här behver du :
1 stor bakpotatis eller tre, fyra små .
1 majrova ( en gudomligt god rotfrukt)
5 cm finskuren purjo
1 liten zucchini
1 bit chevre ( efter tycke, smak eller plånbok )
Smör / olja att steka i .
Salt , peppar och timjan .

Skala och riv rotisarna samt zucchinin fint , blanda rubbet förutom osten i en skål krydda enligt ovan föreslagna kryddor eller var lite vild and crazy och ta andra kryddor .

Smält smöret och dutta i oljan i en stekpanna. Lägg den utplattade ( tillplattad låter mobbing ) smeten i stekpannan och stek den långsamt i några minuter . Sjung gärna en stump under tiden eller svär om det känns bättre . Dela röstin i fyra delar vänd på den och smula sedan osten över, låt osten smälta lite . Om man är en tålmodig person så kan man vända röstin hel med hjäp av en tallrik eller ett lock.

Ät!!

tisdag 27 januari 2009

Gryta för vilsna själar

Det här använde jag :
1600 gr revbenspjäll
1 halv kålrot
1 palsternacka
2 morötter
1 gul löl
1 zucchini
2 ledsna nektariner ( eller torkade aprikoser )
2 buljongtärningar
Smör till stekning
Salt, peppar,lagerblad,cayeenpeppar, tomatpure ( 2 msk) , ostronsås ( 2 msk), 2 rejäla vitlöksklytor, timjan och salvia .
Sä här gjorde jag :
Tärna rotfrukterna och zucchinin , fräs i smör, lägg i köttet och bryn det på båda sidorna , smula över buljongtärningarna , kryddorna, tomatpuren, de delade nektarinerna och ostronsåsen lade jag brevid köttet häll på vatnet. Vänd köttet en gång . När köttet ser någorlunda färdigt ut så dela det i ätvänliga bitar ( lägg gärna undan gnagbitarna åt dig själv ) mosa rotfrukter och nektarinerna * tills det blir trevligt simmigt och lägg tillbaka köttet ** och låt det puttra tills det är färdigt .Om man vill kan grädde hällas i men det blir även gott utan grädde . Vi åt vit fiberpasta till . Det här värmer en frusen själ!!

*Nektarinerna blev en bra smakbrytning .
**Göm gnagbitarna till dig själv !!

Pirayans pytt

Det här behver du .

1 kg kokt potatis skuren i trevliga tärningar
1-2 hackade stora gula lökar .
3 olika sorters kött ( enligt blunken ska det vara så)* Jag använde ett paket kotlettbacon , ett paket kryddiga korvar och 3 dl kött från oxsvans* *skäres i tärningar .

Stek löken tills den är vackert blank med köttet och sedan potatisen , krydda med salt, peppar , timjan och salvia ***. När allt är genomvarmt så njut och du vill aldrg mer äta mammaochalltvaddenuheters pyttipanna .

* Matbibel
** Det tar en evighet att koka den men köttet är så gott och du får en fantastisk buljong!
***Jag är galen i salvia .

Avocadopasta

1 Burk philadelfiaost / färskost med pepparot
1 avocado i bitar
2 Vitlöksklyftor
1Msk Ajvar Relish
1 tärnad snutt renkorv eller rökt skinka typ en dl ( kan givetvis uteslutas )

Så här gjorde jag :

Smält färskosten , pressa ner vitlöken , lägg ner avocadon i småbitar och rör om tills det smälter , ös ner ajvaren , lägg i korv/ skinkbitarna . Smaka av med salt och peppar . Klart!!
Severa med nykokt pasta . Receptet är för två personer

Recepten har jag snott med benäget tillstånd från Hanna Kastås

måndag 26 januari 2009

Päronochmarängkaka

Jag är inte så duktigt på att baka egentligen och det beror nog på att jag är petig och vill att det ska se SNYGGT ut, vilket det inte gör . Sen så ska jag låta bli sötsaker och den övriga familjen mår inte heller bra av för mycket sött. Jaha..ni vill ha receptet ??

Ca 8-10 bitar

50gr smör
1 dl florsocker
3 äggulor
i dl vetmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
1 päron

Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
25 g valnötter

1. Rör matfett och florsocker smidigt , tilsätt äggulorna en i taget . Rör ner mjölet blandat med bakpulver och mjölk .
2.Skala påronet, krama ur vätskan . Rör ner i smeten . bred ut i en form med löstagbar botten , 24 cm i diameter .
3. Vispa äggvitorna till hårt skum , tillsätt sockret lite i taget under vispning . Rör ner valnötter , bred marängen över päronsmeten .
4. Grädda i 175 grader , ca 50 min. Täck eventuellt med folie om den börjar bli mörk.

Snodd från Hemmet Veckotidning

söndag 25 januari 2009

Fläskstek med saffran

För den rätten så krävs det öppensinnade smaklökar så tycker man att extrakryddad pulverbernaise är den fullständiga kulinariska upplvelsen så är det kanske en tuff utmaning.

Det här ingridienserna använde jag mig av
1,5 kilo picknicbog ( och varför heter det picnickbog?? Man sliter väl inte upp en stek ur picknikkorgen och dänger ner den på filten ?? )
1 kuvert saffran
3 dl laktosfri grädde eller vanlig om man då tål det .
1 msk riven ingefära
2-3 hackade / rivna/ krossade vitlöksklyftor
2 msk curry
en slatt köttbuljong
100 g syltad pumpa med tillhörande vätska eller chutney av kryddig sort
Salt peppar
Så här gjorde jag .
Klappa in steken med salt och peppar, tryck in en stektemp , sätt in den på 150 grader och ta ut steken när stektemperaturen visar 75 grader .
Ta ut steken och låt den vila innan du skär den .
Koka upp grädde , ös ner kryddorna , buljongen hacka den syltade pumpan häll även av köttsaften från stekfatet . Om man vill ha en maffigare sås så red av den
Den syltade pumpan räddade det hela från att bli för jolmigt.
Saltås fullkornsris til